Choklad- och Jordnötsmörscups
Hoppas att "sockerfria september" går bra för er.
Mitt nästa tips på ett lite nyttigare fika, skulle kanske till och med kunna gå som godis, är choklad- och jordnötscups.
Det här är typ bland det enklaste man kan göra (enda kravet är förstås att man gillar jordnötter, choklad och kanske kokos).
Du behöver:
Jordnötssmör (gärna crunchy och framförallt ett sånt riktigt och ekologiskt med endast nötter och salt i)
Kakao ekologisk/fair trade
Kokosolja kallpressad (går att köpa smaklös om man vill också)
Små bakformar (såna man har till knäck)
2st lite större muggar
Placera 2-3 msk kokosolja i vardera mugg.
Ställ i micron en kort stund så att oljan smälter och blir rinnig.
Ha i 2msk jordnötssmör i ena muggen och valfri mängd kakao i andra (beroende på hur stark kakaosmak du vill ha).
Jag kör ca 2 msk kakao här också.
Rör om i bägge muggar med olika skedar så att jordnötssmör och kakao löser sig med kokosoljan.
Häll sedan över jordnötssmörsoljan upp till hälften i bakformarna (använd enklast en sked) och sedan häll på chokladoljan ovanpå och ställ cups:en i kylen.
Man kan göra ett lager i taget också genom att först göra jordnötssmörsoljan, hälla i formar och sedan placera i kylen en stund för att sedan göra chokladoljan och hälla uppepå.
Jag tycker dock om att göra dem samtidigt så att de får blanda sig lite med varandra.
Vill man kan man toppa med flingsalt eller varför inte lägga ett russin eller lite lite flingsalt i bakformen innan man häller på oljorna.
Låt stå i en burk i kylen och ät vid önskat tillfälle.
Vill man ha en lite mindre nyttig, men kanske mer smakrik variant kan man byta ut kokosolja i kakaolagret mot rumstempererat smör (2-3msk) och söta med lite agave/rinnande honung/stevia.
Blanda då även med fördel ner lite jordnötssmör i chokladsmöret och låt det sedan bli basen i cups:en.
Låt stelna i kyl innan du gör jordnötssmörsoljan med kokos enligt ovanstående recept.
