Världens godaste chokladbollar!
Jag som är en riktig kaffe- och chokladälskare är ju också såklart en riktigt sucker för kombinationen av dessa två gudagåvor.
Att kunna ha ett lite nyttigare och naturligare alternativ till fikat är ju brilliant, man behöver ju då varken hålla igen eller ha dåligt samvete.
Många har bett om receptet på mina chokladbollar och alla blir lika trötta på mig när jag säger att jag bara höftar lite av ditt och datt. Hur kan man höfta i bakning?
Men det är faktiskt sanningen.
Jag vet på ett ungefär hur mycket det ska vara av allting, mätt med ögonmått samt baserat på smak och konstistens.
Självklart ska jag ju ändå försöka estimera hur mycket jag har av varje ingrediens så att även ni kan få till dem sådär extra göttiga för att kunna bjuda gäster på eller avnjuta i ensamhet ni också.
Först och främst:
Jag tycker att det är absolut enklast att använda en matberedare.
Jag tycker att det är absolut enklast att använda en matberedare.
Har man ingen matberedare så fungerar det även med blender eller stavmixer.
Ingredienser:
- 3dl Cashewnötter osaltade (går såklart att byta ut till andra nötter, men tänk på oljemängden i nötsorten du väljer)
- 400g dadlar (jag kör alltid med ica eco "soft")
- 3-10msk Kakao (mängd efter hur mörk chokladsmak du vill ha)
- 2-5 msk kallt starkt kaffe (valfritt)
- 2-4 dl Havregryn
- Riven kokos att rullas bollarna i
- Krossa nötterna i matberedaren tills de är malda.
Jag gillar att det inte är några nötbitar, så jag kör på ett tag tills allt är pulveriserat. - Häll i önskad mängd kakao i nötpulvret.
- Flytta över i en skål.
- Krossa dadlarna i matberedaren.
- Häll tillbaka nöt/kakaopulvret i matberedaren över daddelkrosset.
- Addera kaffe alt. lite vatten som smeten är trög.
- Lått snurra till kladdig massa.
- Smaka av och ev addera mer kakao/kaffe. (jag gillar mycket kakao och mycket kaffe för att komma bort från för mycket sötma från dadlarna).
- När du är nöjd med smaken --> häll över i en bunke.
- Tillsätt önskad mängd havregryn (beroende på smetens kladdighet och önskad konstistens på bollarna).
Vill man kan man såklart krossa havregrynen med om man önskar en mer slät smet. jag gillar att köra med hela havregryn, precis så som min mamma gjorde chokladbollar när jag var liten. - Rulla i kokos.
- Enjoy!
Jag brukar förvara dem i kylen (och om jag gör en stor batch har jag dem faktiskt i frysen tills det är dags att avnjuta).
